Albondigas — španělské masové kuličky v úžasné rajčatové omáčce
Každá země má svůj recept na vlastní verzi masových kuliček a toto je jedna z těch španělských. Tento recept má dlouhou tradici a existuje mnoho teorií o jejich původu. Jedna teorie tvrdí, že byly do Španělska přivezeny Maury během 8. století. Jiná teorie zase, že pocházejí z Itálie a do Španělska je přivezli italští vojáci během 15. století.
Bez ohledu na jejich původ jsou albondigas už mnoho generací milovanou součástí španělské kuchyně. Ať už se podávají jako hlavní jídlo nebo jako tapas, albondigas jsou vždy hitem! Tento recept obsahuje i 1 netradiční ingredienci - Worchestrovou omáčku. Můžete ji vynechat, ale za nás rozhodně přidá ještě víc chuti. Vyzkoušejte a rozhodně si je budete připravovat znovu a znovu.
Ingredience:
Na masové kuličky:
- 450 g mletého bio hovězího
- ½ šálku strouhanky
- 40 g choriza nakrájeného na malé kousky
- ½ cibule nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku prolisovaný nebo nasekaný nadrobno
- 1 vejce rozšlehané
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sladké papriky
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce olivového oleje na smažení
- 1 lžíce Worcestrové omáčky
Na rajčatovou omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 bobkový list
- ½ lžičky oregana
- ½ lžíce cukru
- 1 lžička sladké papriky
- ⅓ šálku červeného vína
- 1 plechovka krájených rajčat
- ⅓ šálku zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvě nasekaná plocholistá petržel k podávání

Postup:
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na kuličky a rukama zapracujte, aby se vytvořila jednotná, dobře promíchaná hmota. Dejte si pozor na to, abyste ji rukama až moc neuplácávali. To by mělo za následek tužší kuličky. Pracujte tedy s hmotou zlehka a vytvarujte kuličky o velikosti asi 4 cm.
Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej a kuličky opékejte ze všech stran do vytvoření hezkého zhnědnutí, asi 7 až 10 minut celkově.
Přemístěte kuličky na talíř a do té samé pánve přidejte trochu oleje spolu s cibulí, česnekem, bobkovým listem a paprikou. Po 4 minutách přidejte cukr a víno, ztlumte plamen a nechte povařit a zhoustnout.
Přidejte vývar a rajčata a přiveďte k varu. Pak ztlumte na nižší střední plamen a nechte vařit 15 minut.
Přidejte masové kuličky, obalte je v omáčce a nechte vařit 5 minut.
Podávejte posypané petrželkou a s chlebem jako tapas, nebo s brambory, rýží nebo těstovinami jako hlavní jídlo.